Dua Universitas Luar Negeri dan MARDI Malaysia Berkongsi Ilmu Pertanian Dengan UTU
  • 23. 07. 2019

MEULABOH - Peneliti dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), dan Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI) mengadakan lawatan resmi sekaligus mengadakan pertemuan dengan Pimpinan Universitas Teuku Umar (UTU), di Aula Utama UTU,  23 Juli 2019.

Lawatan yang diberi tema,  “Lawatan Silaturrahmi, Perkongsian Pengalaman dan Pemberdayaan Pertanian di Aceh, 23 Juli 2019 di Kampus UTU”. Delegasi yang diketuai Prof. Dr. Mohammad Bin Otsman, mengikutsertakan 9 (Sembilan) pakar ilmu khususnya dalam bidang pertanian.

Dalam paparannya, Prof. Mohammad menyampaikan terima kasih atas sambutan UTU begitu bersahaja dan penuh kekeluargaan. “Saya merasa terharu dan berbahagia bercampur senang datang ke UTU untuk berkongsi ilmu pertanian dengan pensyarah-pensyarah dan  peneliti muda di UTU, melihat lahan UTU begitu luas dan tanahnya yang subur tinggal sahaja bagaimana pemamfaatan lahan itu yang baik, dan dapat digunakan sebagai tempat kajian bagi dosen dan mahasiswa UTU, dan saya yakin UTU ke depan akan menjadikan kampus yang hebat di Aceh dan juga dikenal di dunia”, ujar Guru Besar UKM bidang Padi dan Palawija itu.

Selain itu,  Puan Suhaya yang ikut dalam delegasi juga memaparkan,  pemanfaatan tanaman klasik untuk dijadikan sebagai obat seperti terong dapat diolah menjadi beberapa obat seperti darah tinggi, kalesterol dan lain lain.

Sementara, Rektor UTU yang diwakili Wakil Rektor III-UTU, Dr. Mursyidin, MA menyampaikan, pertemuan hari ini merupakan kehormatan besar bagi UTU dengan kedatangan tamu istimewa dari Negeri Seberang, Malaysia, apalagi yang datang kali ini adalah para pakar dalam bidang pertanian. “Ini sangat tepat dan cocok dengan kadatangan kali ini sebab core product UTU adalah  agro and marine industri di Aceh dan  sangat berguna bagi dosen dan mahasiswa UTU dari perkongsian ilmu dan pengalaman dari para peneliti UKM, UPM dan MARDI”, ujar Dr. Mursyidin.

Hasil dari pertemuan ini akan dirumuskan untuk menyusun program program khususnya dalam bidang riset kedua pihak. Acara ini turut hadir para Dekan dalam lingkup UTU, Para Ka. Biro, kabag kabag dan dosen dosen muda UTU. Acara dilanjutkan kunjungan ke Universiti Farm (UF) melihat langsung kebun Pisang yang dikenali sebagai kebun pisang dunia, turut dipandu langsung oleh Direktur UF, Iwandika, M.Si (penulis Mursyidin)